Translate

onsdag 20 februari 2013

Bergsbestigning av Roque Nublo


Väckarklockan på 05.30. Träffar Björn vid K-bryggan 06.20. Hör fågelsång i den tidiga morgonen. Tänk en koltrast i en palm! Vid busstationen är vi sju vandringssugna personer som möts. Tar bussen från San Telmo till Cruz de Tejeda med byte i San Mateo. Vid bussbytet blir det en kvarts väntetid som utnyttjas till intag av en carachillo på närmaste café. Kommer fram till Cruz de Tejeda och vandringen börjar.

Kyligt i luften. Gränsfall om jackan skall på men vi får slita ganska hårt i det tuffa uppförslutet så jackan får vänta. Snabb fika från medhavd matsäck på vägen mot Roque Nublo (1811 m.ö.h.) Själva Roque Nublo utgörs av en 80 m hög klippformation med lodräta sidor. När vi kommer fram upptäcker vi att samtliga glömt ta med sina klätterrep så vi får avstå från bestigningen av själva klippan. Får nöja oss med att beundra det fantastiska landskapet och utsikten.

När vi kommer tillbaka till Las Palmas är vi ganska matta efter en hård dag med sammanlagt ca 23 km i benen.










tisdag 19 februari 2013

Sardinens begravning

 Begravningen av sardinen avslutar karnevalen som pågått i två veckor. Nu inleds fastan som varar till påsk. Sardinens begravning lär ha ett symboliskt värde som innebär att man begraver allt gammalt som sedan får återfödas med ny styrka och vitalitet.

I söndags kväll gick begravningsprocessionen genom staden. En jättestor konstgjord sardin på en lastbil åtföljd av sörjande svartklädda kvinnor och män. En hel del kreativa utstyrslar återfinns också i processionen och alla verkar inte helt sörjande….

Processionen färdas till las Canteras, som är den stora playan mitt i Las Palmas. Sardinen bärs sedan över stranden och ut till en väntande flotte som bogseras ut en bit från stranden. Sedan exploderar sardinen med ett efterföljande fantastiskt fyrverkeri.

Sardinen
Sörjande


Sardinen bärs ut till flotten
"Begravningen"
Las Canteras

söndag 17 februari 2013

Karnevalen i Las Palmas

Karnevalen i Las Palmas har nu pågått med massor av festligheter under två veckor. Under festivalen utses karnevalsdrottning samt Drag Queen och igår gick den stora paraden genom stan. Ett sånt tryck! Idag avslutas karnevalen med begravning av en sardin!
Bilderna är från paraden igår.









torsdag 14 februari 2013

Hamnen i Las Palmas

Trafikledningen i hamnen


















Skandinaviska klubben som har verksamhet både i Las Palmas och i San Augustin har vi blivit medlemmar i sen vi kom hit. Klubben ordnar studiecirklar, föredrag, utflykter, fester och andra sammankomster. Har bok- och DVD-bibliotek. På fredagar serveras lunch i klubbens lokal. Idag har vi varit med på ett studiebesök i den kommersiella hamnen i Las Palmas arrangerat av klubben.

Hamnen i Las Palmas har varit ett frihandelsområde sedan mitten 1800-talet.
På kolfartygens tid var hamnen betydelsefull när fartygen behövde bunkra kol inför atlantöverfarter. Kolet var skrymmande och man klarade inte turen från Nordeuropa till Sydamerika om man förutom kol ville ha plats för last ombord. Hamnen har även idag stor betydelse som bunkerhamn även om olja idag ersatt kolet.

Läget är strategiskt mellan Europa, Afrika och Syd- och Nordamerika.

Här lastas 1.500.000 ton oljeprodukter per år och hamnen kallas ”Atlantens stora bensinstation”. Hamnen är också en stor transithamn och man hanterar en miljon containrar per år. 6000 personer är anställda i hamnen.

De produkter som kanarierna själva exporterar utgörs av tomater, potatis och bananer.

För oss seglare är Las Palmas en utomordentligt bra hamn att starta en atlantöverfart från. Här finns mycket bra provianteringsmöjligheter och även bra möjligheter att utrusta och serva båtar. En som tidigt insåg detta var Christoffer Columbus som 1492 provianterade och utrustade sina fartyg här före atlantöverfart.

fredag 8 februari 2013

Båtar....

Tribu under tilläggning

















Den vackra 133 fots Oyester-segelbåten Antares från Jersey såg plötsligt ganska liten ut när 168 fots motorbåten Tribu från Italien kom in på marinan ledsagad av tre bogserbåtar. Tribu är den största fritidsbåt som besökt marinan här i Las Palmas. Åtminstone så länge vår vän Fernando på marinakontoret arbetat här.

Tribu har dieseltankar på 100.000 liter. I Balance kan vi tanka diesel som för oss räcker ca 200 motortimmar. Samma mängd diesel räcker för Tribu i 1 timme.

fredag 1 februari 2013

Bergsvandring

Mandelträd i blom.

















Två gånger per vecka ordnar Björn från Söderhamn bergsvandringar på ön. Björn är en hejare på att ta sig fram i bergsterräng. När det blir brant uppför tar vi andra kortare steg men Björn tar fortfarande lika långa kliv.

Turerna börjar med buss ut från Las Palmas. Bussarna kör i högt tempo upp längs smala serpentinvägar. När man går av bussen brukar det finnas ett café där man inleder med en carachillo. Sen följer en vandring på 8-15 km. Ofta mycket brant uppför. Vyerna är fantastiska. Ibland ser man apelsinträd, citronträd, avocadoträd, mandelträd och massor av vackra blommor.