Translate

tisdag 25 oktober 2016

En bra affär och en dålig….

Gamla och nya livflotten


























När man lämnar Sverige för en utlandsresa har man reseskydd i sin hemförsäkring de första 45 dagarna. Därefter väljer man att inte ha något skydd alls eller så tecknar man en reseförsäkring.

Vi har tidigare haft detta reseskydd via Länsförsäkringar. När det gäller reseförsäkringspremier gäller samma som med skatten. Man betalar mer när man blir äldre! När det gäller reseförsäkringen kan man kanske förstå att riskerna för allvarliga sjukdomar blir större när man blir äldre.

När vi besökte båtmässan i Southampton kom vi i kontakt med Topsail Insurance som tecknar reseförsäkringar för seglare och även båtförsäkringar. Efter att vi fått offert från dem, lusläst försäkringsvillkoren och jämfört, kommit fram till att inget är sämre, men några villkor är fördelaktigare, så har vi nu tecknat hos Topsail Insurance i England.

Priset för försäkringen hos Topsail ligger en bit under hälften av priset från Länsförsäkringar och då ingår vistelse i USA upp till 89 dygn. Länsförsäkringar har ett kraftigt tillägg vid vistelse i USA.

Pengarna som vi nu får över efter byte av försäkringsbolag behöver vi för att täcka upp den dåliga affären;

När vi för drygt fyra år sedan påbörjade vår långsegling köpte vi en ny livflotte. En ISO-certifierad flotte som uppfyller alla krav för havskappsegling och oceansegling. Fabrikatet är Seago, tillverkas i England. De flesta livflottar skall besiktigas och packas om vart tredje år för att vara godkända. Det har nu kommit till vår klarhet att flottar från Seago inte kan servas och ompackas utanför Europa. Detta eftersom det inte finns några godkända och certifierade servicestationer någonstans utanför Europa. Om man planerar en långsegling längre än tre år bör man välja ett annat fabrikat på livflotte.

Så där står vi. Med en säkert alldeles utomordentligt bra flotte men den går inte att få service på. När vi nu tänkt oss en längre segling denna säsongen som innebär segling över Stilla havet vill vi ha full koll på att all säkerhetsutrustning är uppdaterad och OK. Det innebär att vi nu tvingas köpa en ny livflotte. Vi har försäkrat oss om att det finns servicestationer över hela världen för den nya flotten. Om någon är intresserad av en fyra år gammal ISO-certifierad 6-mans livflotte i container kan den avhämtas i Florida utan kostnad.

Hos Datrex i Jacksonville i Florida har vi nu köpt en ny livflotte. Datrex har också levererat nya nödraketer till oss. Vi har också köpt en ny epirb (nödsändare). Den gamla epirben hade batteri som höll i fem år. Den nya epirben har batteri med livslängd på tio år.

Vare sig det gäller försäkringar, livflottar, nödsändare eller nödraketer är det saker vi måste ha, som dessutom är ganska dyra, men som vi hoppas aldrig behöva använda.

måndag 17 oktober 2016

Nära ögat

Balance finns vid det röda krysset





















Det var med viss oro vi bevakade orkanen Matthews väg genom ökedjan i Östra Karibien och vidare norr om ABC-öarna och sedan norr ut över Haiti och Cuba. Därefter upp längs Floridas kust. Detta under tiden vi packade väskorna för att åka tillbaka till Balance i Green Cove Springs, Florida.

Genom vårt medlemskap i Ocean Cruising Club har vi kontakt med Port Officers Pam och Frank som bor i Green Cove Springs ganska nära marinan där Balance står uppställd. När orkanen dragit förbi meddelade de att de kollat Balance och att alla båtar på land klarat sig. Det hade varit lite värre för de som låg i sjön. Några båtar som låg förtöjda vid bojar hade slitit sig. Många hade fått skador och en båt hade sjunkit. Pontonbryggorna som tillhör marinan hade fått svåra skador. Pam och Frank hade strömlöst i 30 timmar. De erbjöd oss att bo hemma hos dem om det skulle vara problem att bo i båten på marinan. Helt underbara människor!

Green Cove Springs ligger vid St Johns River ca 35 miles från kusten. Vid St Augustine som ligger vid kusten blev orkanskadorna betydligt värre än här i Green Cove Springs.