Translate

söndag 30 september 2012

Ett människovänligt land

s/y Balance i Povoa de Varzim


Man är lite orolig när man lämnar båten i sjön en månad utan att ha tillsyn och kontroll. Det var spännande att komma fram och se om det såg ut som när vi lämnade. Vi kopplade bort landströmsanslutningen när vi lämnade båten. All strömförbrukning var avstängd när vi var borta förutom AIS-transpondern som varit på hela tiden. Batterispänningen var 13,3 volt vid återkomsten. Solcellerna har underhållsladdat.

Tycker om Portugal. Det är ett människovänligt land. Klimatet är bra. 25-28 grader nu i månadsskiftet september/oktober. Människorna här är vänliga och hjälpsamma. Det är billigt att leva här.

När vi kom tillbaka igår behövde vi handla lite basvaror till frukost och ett par middagar. När vi kom ut ur affären hade vi handlat för motsvarande 300 SEK. Tyckte det var lite mycket och kollade igenom kvittot. Den största posten var 0,8 kg gambas-räkor för 45:- (Jämför med Coop, Avenyn förra veckan 299 SEK/kg svenska räkor) Kassen innehöll också en flaska vitt "lyx-vin" för 25 SEK. Ett baguette-bröd kostar ca 2,50 SEK jämfört med ICA 19,50.

Marinan här i Povoa de Varzim är inte snobbig som många andra marinor vi varit på. Här är enkelt men inte dåligt. Trivsam, vänlig atmosfär. Personalen är hjälpsam och service-minded. Man säger att det är en marina där det är lätt att fastna.

Brian, som vi nämnt tidigare, har varit här i sju år. En annan engelsk båt har legat här i fyra år.
Brian ordnar med aktiviteter för seglarna som befinner sig här. På söndagar är det gemensam barbecue. "To make people talk to each others" som Brian uttrycker det. Ett utomordentligt trevligt sätt att träffa seglare från många olika länder och utbyta erfarenheter.
På tisdagar är det gemensam restaurangkväll. Då tar Brian upp beställningar och bokar bord. Man betalar 10€ för middag med vin. På onsdagar ordnas det med minibuss som kör till stormarknad för proviantering. Man tar ut en liten avgift för bussen men pengarna går till foder åt de fyra hundar som bor på marinan.

2 kommentarer:

 1. Hej på er seglare!
  Här är ständig kuling o vandrande lågtryck. Idag fick vi 2 humrar o en torsk som vi snart ska middagsäta. Bracka står kvar i blåsten! Marianne o Stefan på ön

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var ju roligt att ni fick några humrar till slut!
   Imorgon drar vi vidare söderöver.

   Radera