Translate

onsdag 13 mars 2013

Watermaker


Om man får ihop filtren, slangarna, pumpar, silar, membran och allt annat som finns på bilden ovan så blir det en watermaker, vattenmaskin, avsaltningsanläggning. Utrustningen tillverkar dricksvatten från det salta havsvattnet.

Modellen heter EchoTec 260 DML-1 och har en kapacitet på 50 l/h. Den drivs från båtens 12-voltssystem. Strömförbrukningen är hög (40A) vilket gjort att vi valt att skaffa en större generator till båtens dieselmotor. Räknar med att behöva köra motorn i samband med vattentillverkning pga den stora strömförbrukningen.

Watermakern är tänkt att ge oss god tillgång på färskvatten i samband med de längre passager som vi har framför oss i höst. Förutom den höga komforten med god vattentillgång lär det ju också bli så att vi kommer till platser där vattentillgången är begränsad eller att risken att få förorenat vatten är hög.

11 kommentarer:

 1. Hej på er,
  Gott att följa er och se att ni roar er i teknikens underbara värld! Mellan konkurser (NW), iskyla och arbete, så kommer enligt almanackan våren närmare.
  Vår sjösättning är planerad till nästa vecka, hoppas isen inte lägger hinder i vägen, sedan planeras det för påskfirande på Malmön.
  Ha det! Christina och L-E

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hemskt tråkigt att höra om NW & N:s kk. Hoppas dom hittar ny ägare.
   Det är något speciellt med sjösättning och påsk. Speciellt påsk på Malmön!

   Radera
 2. Hejsan,
  Mycket trevligt att läsa om och ta del av era äventyr!
  Jag vinkade till er i går kväll från luften, när jag mellanlandade i Las Palmas på väg från Cap Verdeöarna och hem! Det såg ni säkert! Apropå färskvatten så finns inget sådant på ön Sal (där jag har varit 1 vecka), fast nu har ni ju ordnat vattenförsörjningen, så då kan ni segla dit och njuta av sol, bad, stränder, stolt och vänligt folk!
  Lycka till önskar Ulla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyckte vi såg någon som vinkade men vi var inte säkra på att det var du!
   Bra Ulla, du bekräftar att vi tänker rätt med watermakern.

   Radera
 3. Maria O Kent16 mars 2013 17:12

  EchoTec 260 DML-1...hmmmm...förr i tiden kallade man det destilleringsapparater. Det som utmärkte dem var att man aldrig ägde dessa apparater själv utan det vara alltid andra som både ägde och använde dem. Med EchoTec 260 DML-1 och alla dess filter och möjligheter så blir ni säkert helt självförsörjande oavsett vart ni beger er!
  Hur som helst - är ni kvar på GC under påsk? Vi kommer ner den 23:e mars och stannar i 10 dagar.
  Kram Maria o Kent

  SvaraRadera
 4. Vi är på GC till den 13 juni och längtar efter att träffa er!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Maria o Kent17 mars 2013 15:36

   Den här gången är det vår tur att bjuda på något att äta! Vi hör av oss då vi kommit ner.

   Radera
 5. Det blir spännande att se vart Ni seglar till efter sommaren. För det blir väl en sväng hem till Malmön i sommar?
  Tänkte sjösätta motorbåten på måndag, men vintern består och det är svårt att bottenmåla i minusgrader. Får nog vänta ett tag.
  Idag hemkommen efter en vecka ihop med brorsan m.fl. i Bad Gastein.
  Ha det gott i värmen!
  /Janne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kommer hem till Malmön den 13 juni för en lång härlig semester i Bohuslän, (dock utan båt) Balance ligger i Las Palmas under tiden. När vi sedan kommer tillbaka blir det mycket segling!
   Lycka till med sjösättningen. Låter som det varit en lång och kall vinter därhemma,

   Radera
 6. Ser alltför komplicerat ut men vi vet att en del gillar instruktioner. Har en hemma också. Här har vi iaf åter varmt o skönt, även kvällarna har blivit ljumma. Just nu besök av Nässjöbor. Det blir lite födelsedagsfirande eftersom många fyller år dagar efter varandra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite krångligt till en början men nu är det nästan klart. Lite elkoppling kvar sen blir det provkörning. Grattis Roger till födelsedag. Ha det gott "over there, on the other side of the ocean"

   Radera