Translate

fredag 13 november 2015

Nederländska Antillerna


Vi har nu legat förtöjda ett tag vid brygga på Curacao Marine efter sjösättningen. Det var fruktansvärt hett när vi stod på land. Båten var placerad längs en husvägg med stillastående luft. Fixade snabbt bottenmålning och vaxning av skrovet för att få sjösätta och göra resterande arbeten i sjön där det är lite svalare att vara.

Utöver normal ”vårrustning” har vi bytt ut hela batteribanken. Ett tämligen tungt arbete med batterier som väger 80 kg/st.

Regulatorn för våra solceller havererade i slutet på förra säsongen. Vi har sex solpaneler och kopplar nu in tre regulatorer och lägger två solceller per regulator. Detta för att undvika att hela solladdningssystemet kan slås ut igen.

Vi har låtit tillverka en ny bimini (=soltak över sittbrunnen) som är helt nödvändigt att ha på dessa breddgrader. Den gamla var på väg att återgå till naturen.

Som vi skrivit tidigare är Curacao Marine en trivsam marina. Vi har varit tre svenska båtar här. Lady Mys, med Alice och Björn som vi tidigare träffat på Martinique. Sulamit 2 med Tove och Ulf som vi känner sedan tiden i Las Palmas. Norska båten Blue träffade vi på Trinidad. Bland de övriga båtarna här är flera tyska, holländska, engelska och franska. En av de engelska båtarna var med i samma ARC-segling över Atlanten som vi var.

Blev lite kompis med tyske Jörgen som seglar en Malö 39 tillsammans med sin fru. Vi förbrödrades av gemenskapen att båda segla båtar byggda på Orust. Stackars Jörgen råkade ut för en otäck fallolycka när båten stod på land. Det gick så illa att han fick ett komplicerat benbrott på ena benet och rejäl stukning av foten på andra benet. Själv hade han tänkt sig att få sjösätta båten för att sedan rehabilitera sig ombord. ”Det är roligare att ha tråkigt ombord på sin båt på Curacao än att ha tråkigt hemma i Tyskland”. Läkarna menade dock annorlunda och nu är han hemtransporterad till Tyskland och så försvann en segelsäsong för honom och hans fru.

Våra planer ändrar sig lite grand hela tiden. Närmaste planen är i alla fall att vi först går tillbaka till Bonaire för dykning och lite ”semester”. Stannar där till månadsskiftet nov/dec. Då går vi till Santa Marta i Columbia. Där blir vi över jul och nyår.

Vi kommer sedan att segla med ett rally (eskader) som anordnas av Ocean Cruising Club där vi är medlemmar. Rallyt startar egentligen på Curacao och går till Belize. Tillsammans med engelska båten Beyzano väljer vi att segla till Santa Marta och invänta rallyt där. Vi gör det för att undvika de s.k. ”Christmas Winds” som börjar omkring mitten december. På vägen till Santa Marta passerar man en udde i Columbia som är ett beryktat område där det ofta är hård vind och hög sjö. Vi väljer att försöka passera detta innan ”Christmas Winds” startar.

Rallyt går från Curacao den 3 januari . Vi blir en ganska internationell grupp bestående av åtta engelska båtar, fem franska, fyra amerikanska, en belgisk, en kanadensisk, en schweizisk och en svensk båt.

Curacao till Bonair. Därefter till Aruba och vidare mot Santa Marta.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar