Translate

fredag 17 juni 2016

Full fart norrut
Man har två val när man seglar längs Floridas kust. Antingen seglar man på utsidan eller så går man Intracoastal Waterway som är en inlandsfarled som går parallellt med kusten. Om man går ICW är man mer oberoende av väder och vind och det finns mer att titta på. Vid tiden när vi går norrut har vindarna varit nordliga så valet var för oss lätt.

När man går ICW från Fort Lauderdale norrut kantas stränderna av magnifika lyxvillor. Båtlivet är intensivt. Mängder med snabba motorbåtar och jetskis. När vi kommer en bit norr om Palm Beach ändrar sig landskapet. Vi passerar obebyggda områden med mangrove-beväxning ner till strandkanten. Kommer till ett område som benämns ”fishing camp”. Bebyggelsen här består av enkla stugor och husvagnar. Båtarna är enklare styrpulpetbåtar och ekor.

Innan vi kommer fram till Jacksonville passerar vi en många kilometer lång passage med ganska påkostade villor. Alla har båthus med båtar som är upphissade på liftar så de inte blir våta. Vi ser nästan inga båtar som ligger i sjön när de inte används.

Det finns mycket att titta på längs hela vägen. Ett rikt naturliv såväl över som under vattnet. Vi ser rovfåglar, rosa flamingos. Manatees (sjökor), delfiner. Vi ser en stingray som hoppar upp över vattenytan. Och en massa andra fiskar som hoppar. Vi såg inga alligatorer.

Vi tittar på pelikaner som dyker. Hur de än tränar kommer de aldrig att lära sig. Det ser ut som de ramlar rakt ner från himlen och landar med magplask. Men de har alltid den stora näbben i vattnet först.

Florida-bornas intresse för sportfiske är stort. De flesta båtar är utrustade för sportfiske. Det gäller från de minsta båtarna upp till 50-60 fots sportfiskebåtar. Vi såg en jetski utrustad med islåda på ”bönpallen” och fyra fiskespön på väg ut på fisketur.

Vi går vägen norrut genom Intracoastal Waterway under en viss tidspress. Blev försenade en vecka i Palm Beach genom att vi tvingades göra en reparation på vår motor där. Vår inbokade upptagningstid hos Green Cove Springs Marina har vi lyckats flytta fram ett par dagar och lyfter Balance på lördag. Flyger till New York på måndag.

I Jacksonville hittade vi en marina där man ligger utan kostnad i upp till 72 timmar. Annars är kostnaden för marinor ganska hög. Har inte stött på någon marina som debiterat mindre än 1,25 dollar/fot båtlängd. Det finns marinor där man debiterar upp till 4 dollar/fot.

Det är dock ganska billigt att köpa diesel i USA. Betalar motsvarande 5,50 SEK/liter. Man handlar då färgad (röd) diesel som är oskattad och endast får användas på båtar och till en del lantbruksmaskiner. För diesel som skall användas i bilar måste bränsleskatt betalas och den är 0,51 USD/gallon. Även detta kan ju tyckas ganska billigt men amerikanarna tycker det är dyrt att även den ”oskattade” dieseln är behäftad med moms. Momsen här är 7%.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar