Translate

söndag 20 november 2016

Dramatik i Green Cove Springs Marina


När vi i juni var på väg norrut i Florida fick vi problem med cirkulationspumpen till kylvattnet i motorn. Fick hjälp att byta den i West Palm Beach. För att komma åt pumpen måste man bl.a. demontera kamremmen. Vid återmonteringen har mekanikern slarvat lite grand och förmodligen glömt att sätta på en mutter på en skruv som håller fast kåpan som täcker kamremmen. När vi kom fram till Green Cove Springs hörde vi ett missljud när kamremmen gick mot kåpan. Har tagit hjälp av danska paret René och Dorte från båten Frau Valle. De är båda motormekaniker. René hittar en lös skruv som ligger i hjulet som driver kamaxeln. Den skruven som mekanikern i West Palm Beach glömt sätta en mutter på! Vår smala lycka att inte skruven kommit mellan kamremmen och kugghjulet. Går kamremmen av eller kuggar över blir ett allvarligt motorhaveri följden.

Efter sjösättningen upptäcker vi att vi har ett litet dropp från tätningen till propelleraxeln. Det lär inte försvinna och vi tog beslutet att lyfta på land igen och byta tätningen. När vi håller på med detta noterar vi ”höga röster” utanför båten. Strax hörs också sirener. Efter en liten stund är planen bakom vår båt fylld med 10-talet brandbilar, ambulanser och polisbilar. 100 meter från oss stiger ett kolsvart stort moln mot himlen. En bensindriven fulltankad motorbåt har fattat eld och exploderat. En rasande brand har brutit ut. Brandbilarna var här på några få minuter men det tog längre tid att få fram brandslangarna till den brinnande båten. Branden sprider sig till några grannbåtar och fyra båtar blir totalförstörda. Tre av dem sjönk.

De två männen som befann sig i båten där branden startade kastade sig i sjön. De befinner sig nu på ett specialistsjukhus för brännskador i Gainsville, FL. Svåra brännskador på armarna och för den ene mannen också i ansiktet.

Den ene mannen kände vi lite grand. Han driver en handel med begagnade båtprylar och ”skrot” intill marinan. Han är s.k. liveaboard i sin båt vilket innebär att båten är hans hem.


Kerstin pratade med kvinnan som är granne (på lovartssidan) med den brinnande båten. Hon berättar att hennes hund inte ville vara ombord på hela dagen. Hunden var orolig och nervös hela tiden berättar hon. Liknande historia hör vi från en av de andra båtägarna. När vi hör detta tänker vi på djurens beteende i samband med tsunamin i Thailand. Djuren måste ha ett sinne som vi människor saknar.

2 kommentarer:

 1. Båtbrand i marinan är värsta mardrömmen. Tur i oturen att inte fler drabbades.
  Vilken tur ni hade med kamremmen, hade kunnat bli dyrt. Men det är för dj... att hantverkare inte är noggrannare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mekanikern tyckte själv att han var duktig och sa "this is not my first rodeo"

   Radera