Translate

tisdag 24 juli 2012

Belfast till Dublin


Drycken från Dublin

















Imorse var det avgång 07. Destination Dublin. Det är långt, ca 90 NM. Det blåser inte något och vi går för maskin. Fyra första timmarna är det dimma och vi navigerar med hjälp av radar. Men som man brukar säga ”dimman är ju inte där man är, utan en bit bort….”

Vår AIS-transponder har vi haft kopplad till sjökortsprogrammet i PC:n ombord. Nu vill PC:n inte längre fungera ihop och felmeddelar att "COM-port 16 kan inte öppnas"
I lördags stötte vi på en servicekille från Raymarin på bryggan. Bad honom komma och hjälpa oss att koppla AIS:en till vår Raymarine-plotter istället. Han lovade komma på måndag em.
Det visar sig då att vår plotter som är från Raymarins C-serie endast har en NMEA-ingång. Då denna är upptagen av DSC-funktionen till VHF:en måste man ha en ”multi-nånting-box” för att få ihop det hela. Sådan finns inte på Nordirland utan måste beställas från England. Den bussige Raymarinkillen ringer sin kollega i Dublin men han hade inte heller någon lösning. Då ringer han en annan kollega i Cork och han råkar ha delen hemma. Bestämde då att vi tar oss till Cork och utgår därifrån när vi skall över Biscaya. Hade tänkt oss att utgå från Kinsale vid Biscaya-överfarten men det går lika bra med Cork. AIS-en har en egen display som visar position, avstånd, fart och bäring till andra fartyg så vi är inte helt handikappade men det blir fint att få den kopplad ihop med plottern istället för PC:n.

Vi har tre navigationssystem ombord. Raymarinplotter, PC med sjökortsprogrammet Open CPN samt iPad.Till stor del har vi också papperssjökort och analoga tidvattentabeller.

Ipaden var tänkt som en backup från början men har blivit favoriten. Sjökorten i iPaden är från Navionics, samma som till Raymarinplottern, men kostar ca 10% av korten till plottern.

Angjorde Howth Marina utanför Dublin kl 20 i ösregn.

3 kommentarer:

  1. Kul att höra att ni har det bra Staffan & Kerstin. Är fruktansvärt avundsjuk på er resa. Lägg gärna en reminder på FB när ni uppdaterar bloggen så vi kommer ihåg att gå in och kolla. Cork och även Crosshaven är riktigt mysiga ställen, så passa på att stanna där några dagar när ni är på plats. //Thomas

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skall försöka komma ihåg att lägga in på FB. Man kan också "prenumerera" på uppdateringar på bloggens startsida./Staffan

      Radera
  2. Jaha, ja jag förstår precis allt det där...!DSC, VHF, AIS och jag vet inte allt. Men det blir nog bra. Ha det fortsatt gott! Alla hälsar till er, dvs mamma, pappa och Brian!
    Kramar
    Gunilla

    SvaraRadera