Translate

torsdag 19 juli 2012

Skottlands västkust

Crinan Canal

















Här i Skottland är det lite svårt att få tag på internet-uppkoppling. Även mobiltäckningen är riktigt dålig.

Efter Caledonian-kanalen ankrade vi tillsammans med Lira och Moon River en natt. Därefter skildes våra vägar. De fortsatte norrut för att gå runt Skottland och vi fortsätter vår väg söderut.
När vi hade delat på oss gick vi först till Oban. Vi låg på Oban Marina två nätter. Marinan hade förtöjningsmöjligheter dels på en pontonbrygga men också på bojar utanför. Vi låg på boj. Här träffade vi den svenska båten Anniara som liksom vi är på väg söderut. De är också medlemmar i JRSK men vi kände inte varandra tidigare.
Farvattnen kring västra Skottland är oerhört vackra. Här är inte för mycket båtar. Fantastiska ankringsvikar och trevliga byar att lägga till i. Navigationen är lite trixig med hänsyn som måste tas till tidvatten. Här förekommer också sk ”tide rips”. Det är områden där vattnet kan bli väldigt oroligt med kraftiga strömvirvlar som man ska försöka undvika. Ett känt (ökänt) sådant ställe är Corryvreckan, sundet norr om ön Jura. Här kan strömmen sätta upp till 8,5 knop vilket innebär risk att tappa kontrollen över sin båt. Vi gick inte genom här men vi passerade den östra mynningen på vår väg mot Crinan Canal.
Crinan Canal byggdes i slutet av 1700-talet och är en upplevelse att färdas genom. Slussarna öppnas och stängs helt manuellt. Landskapet är oerhört vackert och människorna mycket trevliga och vänliga.
Vi navigerar med GPS men skottarna har ett eget navigationssystem. Det heter PUB. Man får hela tiden upplysningar om att ”om tre slussar finns en bra pub” eller ”det är 10 minuters promenad till närmaste pub”. Och så håller dom på. Hela tiden.
I morse gick vi ut genom sista slussen i Crinan Canal och har under dagen tagit oss till Campbeltown som ligger på en halvö som heter Kintyre. Tänker oss att om det är skapligt väder imorgon ta oss vidare mot Belfast på Nordirland.

4 kommentarer:

  1. Så kul att följa er på bloggen! Tänker på er hela tiden. Så gott som i alla fall! :-)
    I Campbeltown har vi också varit, såååå fint. Linda och Paul McCartneys "hemvist". Skönt att höra att ni blir uppdaterade om alla pubar. Så att ni inte går miste om en "a wee dram" då och då. Passar bra ihop med den vackra naturen som nästan får en att tappa andan.
    Ha en fortsatt bra resa och var rädda om er!
    Många kramar
    Gunilla (Mamma, pappa och Brian hälsar) XXXX

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns tre malt-destillerier i Campbeltown, bl.a Springbank. Nya skotska vännerna drack helst Whyte & Mackay, blended.

      Radera
  2. Hej roligt att allt funkar hoppas ni har det bra sjöboden är målad inuti . ag får väl dela en hof själv. God fortsatt tur Pia o Janne (Henrik m. familj hälsar)

    SvaraRadera
  3. Bra jobbat med sjöboden! Här på Irland får vi dricka Guinness. Tar nog en hel själv!

    SvaraRadera