Translate

torsdag 26 juli 2012

Hastighetsrekord!





Lämnade Howth Marina utanför Dublin onsdag em.
Grannbåt med oss i Howth var Pat Murphy. En trevlig irländare som seglat jorden runt under nio år. Av honom fick vi en waypoint-tabell som han gjort för en del av den vägen runt Irlands kust som vi har framför oss. Förmodligen hade vi gått längre väg om vi inte fått denna tabell.

Tycker själva att vi nu kommit in i rutinerna kring beräknandet av tidvattnets verkningar. Fick en ordentlig skjuss av vattnet på färden från Howth till Arklow. Vi hade under långa stunder fart mellan 9 och 10 knop. Toppnotering 10,6 knop! (Motsvarar 19,6 km/h)
Detta med fartens tjusning är ett märkligt fenomen. Motorbåtskompisarna tycker tiden står still när farten understiger 25 knop. Att forsa fram i en segelbåt i 10,6 knop är häftig upplevelse!

Kom till Arklow Marina omkring kl 20. När man skall in i en marina anropar man Harbour Master på vhf eller ringer på telefon före ankomst. Man anmäler vem man är, hur lång båten är och ankomsttid. Hamnkaptenen svarar då med att ange ett bryggplatsnr eller säger att han tar emot när man kommer in. I Arklow var det litet speciellt. Hamnbassängen var liten och trång. Tre man tog emot oss. När vi sa att vi tänkte lämna 04.00 så tyckte han inte vi behövde betala för den korta tiden.

Vädret har nu ändrat sig och påminner om sommar. Vi har stundtals kunnat vistas i sittbrunnen utan jacka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar