Translate

tisdag 9 april 2013

Monitor & Swing-Gate

Ännu en punkt på vår "Att-göra-lista" är nu avbockad i och med att vindrodret nu är monterat.
Balance har en akterspegel med s.k. integrerad badplattform och badstege. Vi tyckte det var synd att placera ett vindroder så att hela funktionen med akterspegelns utformning förstörs. När vi kollade olika vindroder och hittade Monitors lösning med Swing-Gate så föll vi för deras idé. Swing-Gaten innebär att man monterar vindrodret Monitor på en svängbar stålkonstruktion som gör att man kan vika hela vindrodret åt sidan när man vill använda badstegen och badplattformen.

Vindrodret Monitor är en beprövad vindroderkonstruktion i rostfritt stål av servo-pendulum typ. Monitor tillverkas i Kalifornien av Scanmar International. Försäljning i Sverige genom Onsala Marin.

Vid segling över öppet hav är det oerhört sällan man väljer att stå till rors och handstyra båten. Någon form av självstyrning används nästan alltid. Det man har att välja mellan är  elektrisk autopilot och vindroder.

De två systemen kompletterar egentligen varandra. Den elektriska autopiloten har sina fördelar vid motorgång och i svagare vindar medan vindrodret många gånger kan sägas styra bättre ju mer det blåser. En stor fördel med vindrodret är att det arbetar utan ström. Vi har en autopilot, Raymarine ST7002, som styrt oss hit till Kanarieöarna utan problem. Vi tycker dock det ska bli bra att ha ett vindroder som utan strömförbrukning styr under de lite längre passager vi ska göra i höst.

Där det är möjligt vill vi gärna ha dubbla system så att om en funktion går sönder så finns det backup. Känns därför bra att ha både autopilot och vindroder.

Vi har gjort monteringen vid bryggan. Man är alltid lite orolig för att tappa delar eller verktyg i sjön vid den här typen av arbeten. Förlusterna den här gången inskränker sig till en halvtums ringnyckel. Den sjönk väldigt fort…..

Öppen Swing-Gate


1 kommentar:

  1. Hej!
    Så snyggt det ser ut, nu vet jag en som kommer att sucka av avund. Vår vindroder diskussion är ständigt återkommande. Liknande eländiga häckproblem.
    Ha det så gott!
    Kram, Irene

    SvaraRadera