Translate

torsdag 25 april 2013

Solpaneler...
Vi har haft lite funderingar på att utöka antalet solpaneler ombord på Balance. Några som nog funderat en hel del kring solpaneler är killarna med TURANOR PlanetSolar som nu ligger förtöjda strax intill oss.

Man ser väldigt få motorbåtar här i Las Palmas. Det beror naturligtvis på att vi är en bit ut från fastlandet och ett problem med motorbåtar är räckvidden. Man kan helt enkelt inte ta med sig så mycket diesel att man kan korsa stora hav.

TURANOR PlanetSolar har man vänt upp och ner på det vanliga tänket. Båten är en motorbåt men man funderar överhuvud taget inte på hur mycket diesel man kan ha med sig och har inte ens några dieseltankar ombord. Istället drivs denna 31 meter långa farkost med elmotorer som får sin energi från 540 kvadratmeter solpaneler. Förnyelsebar energi till 100% driver alltså detta märkliga fartyg. Man har också bevisat att detta fungerar. TURANOR har gått jorden runt under tiden september 2010 till maj 2012.

Härifrån Las Palmas skall man nu vidare över Atlanten till Karibien, Florida, New York, Newfoundland, Island, Norge, Engelska kanalen och till Medelhavet.

TURANOR seglar under schweizisk flagg och har marchfart om 7,5 knop och toppfart 14 knop.


4 kommentarer:

 1. Kul idé, men vi har inte så breda båtplatser på Malmön....
  /Janne

  SvaraRadera
 2. Det har dom inte här heller utan man får förtöja långsides!

  SvaraRadera
 3. Tjena Staffano/Kerstin.

  Hoppas allt e gott med er,på ZQ är det som vanligt.
  Man blir riktigt avundsjuk på livet ni lever.

  ha det bäst.

  //Tony

  SvaraRadera
 4. Tony, du har bara tjugo år kvar att jobba sen kan du också njuta som pensionär!

  SvaraRadera