Translate

söndag 20 oktober 2013

Tre veckor till ARC-startVi fortsätter att beta av punkterna på listan med obligatorisk utrustning till båten och vi är nästan klara. Har haft problem att få fram slang till den extra manuella länspump som krävs. Båttillbehörsbutiken säger att det kommer men till slut vågar vi inte vänta längre. Får tag på slang i en industributik. Pumpar till båtar är dimensionerade efter tum-standard. Den aktuella pumpen har 1 ½ tums anslutningar (=38 mm) Slang som säljs i industributikerna är mm-anpassade och man får välja mellan 35 och 40 mm.

Häromdagen kom en svensk segelbåt till Las Palmas som råkat ut för problem. Dräneringen till båtens ankarbox hade blivit igensatt. Vid tillfället rådde kraftig sjögång och ankarboxen blev full med vatten. Vattnet sprutade in i båten vid varje våg man mötte via ankarspelets kabelgenomföringar. Den elektriska länspumpen gick kontinuerligt samtidigt som båten östes med hink. ”En rädd sjöman med en hink är den effektivaste länspumpen” På vår båt kan en liknande situation ej uppstå då ankarspelet är monterat akter om ankarboxen i ett separat torrt utrymme och det finns inga genomföringar eller hål mellan ankarboxen och båten.

Våra JRSK-kompisar Bitte och Per har kommit till Las Palmas med sin båt Pangea Ultima och tänker stanna här ett tag. Per har tidigare arbetat som servicetekniker hos Hallberg-Rassy och ger oss massor med goda tips och råd om vår båt som han har stor kunskap om.

Vi har också träffat Christina och Jan med båten Liv. Liv är en systerbåt till Balance. Christina o Jan har tidigare seglat jorden runt och har massor med erfarenhet som dom gärna delar med sig av. Dom är nu på väg till Hong Kong för att hälsa på sin son.

Det är fint väder här i Las Palmas hela tiden. Temperaturen är som regel 28-30 grader. Lite väl varmt ibland när man ska arbeta. Förutom båt-jobb så gör vi 1-2 bergsvandringar per vecka och har det väldigt bra här i Las Palmas.

2 kommentarer:

 1. Hej på er, så spännande, det närmar sig! Gott med lite tekniskt support i faggorna, finns alltid ting att dryfta och fundera kring. Här är det en smula vemodigt, tog adjö av Cayenne för säsongen igår, nu åker hon upp på land för vintern. 2013 har varit ett fantsstiskt båt år, hela vägen till finalen. Men tittar jag ut här nu så känns det rätt ok, 7 grader strilande regn, grådaskigt.
  Ser fram mot de kommande rapporterna, nu blir ni mitt båtliv för 5-6 månader.
  L-E

  SvaraRadera
 2. Hej Lars-Erik!
  Känner oss hedrade att få vara "ditt båtliv". Under överfarten tänker vi (om tekniken står oss bi) göra korta dagliga blogginlägg med positionsrapport.

  SvaraRadera