Translate

onsdag 12 mars 2014

Dominica


Redan två sjömil innan vi kommer fram till Portsmouth på Dominica kommer första boatboyen som vill sälja rundturer, sightseeing etc. Ytterligare en boatboy uppvaktar oss på vår väg in i viken. När vi just lagt i ankaret och håller på att mata ut kätting kommer näste; ”How do you do captain, how are you doing today?” Artig och trevlig men känner inte att stunden är rätt vald för att göra affärer. Kunden var lite upptagen.

När man går gatan fram får man många erbjudanden om att köpa bananer, kokosnötter, tomater m.m. Plötsligt står en man framför mig och tilltalar mig vänligt. Men han vill inte sälja frukt. Han vill sälja ett hus! Promenerar bron över Indian River och där kommer det fram en kille som vill sälja båttur på floden. ”My name is James” ”Dom brukar kalla mig 007” Måste framhållas att alla som vill sälja är artiga och trevliga och ett ”nej tack” respekteras alltid.

Idag har vi gjort en guidad tur med minibuss på ön. Turen gjorde vi tillsammans med besättningarna från göteborgsbåten Trixi och norska båten Mas que Nada. Också besättningen från en fransk båt var med.

Enligt pilotboken så är Dominica den enda ön i Karibien där Columbus skulle kunna känna igen sig om han kommit tillbaka idag. Enligt vår guide så var dock Dominica en av de öar som Columbus aldrig besökte men vi kanske kan förstå pilotbok-författarens tanke. Blev naturligtvis förevisade alla turistattraktionerna såsom regnskogar, vattenfall, en mängd olika växter och kryddor mm. Guiden gör strategiska stopp vid några olika souvenirförsäljningsställen. Här på Dominica lever en kvarleva av de ursprungliga kariberna. Vi träffade Faustulus som varit på besök i Sverige två gånger. Detta i samband med möten med samer och andra etniska minoriteter. Faustulus försörjde sig som konstnär. Han hade varit arkitekt och designer av en kyrka. Kyrkan var ganska speciell. Väggarna bestod av betonghålsten med ca 10 cm stora oregelbundna hål. Altaret utgjordes av en karibisk kanot. 

Hur känt är Sverige i världen?

2 kommentarer:

  1. Underbar världsbild! Vilka tror vi att vi är? ;-)
    Älskar dina blogginlägg! :-)

    SvaraRadera