Translate

onsdag 19 mars 2014

Gustavia, Saint Barthelemy


När vi besökte Martinique och Guadelope, som också tillhör Frankrike, har vi upplevt en känsla av Provence i Frankrike. När vi nu kommit till Saint Barthelemy, eller ”St Barts” har man fortfarande mycket känsla av Frankrike men nu är det mer St Tropez eller Nice man tänker på. Detta är ett jet-set ställe. Man ser många som promenerar med exklusiva bärkassar som det står Hermes, Louis Vuitton, Ralph Lauren på men väldigt få som bär på matkassar.

Ur svenskt perspektiv är det intressant att komma hit eftersom ön under åren 1784 till 1878 var en svensk koloni. Den enda koloni som Sverige haft. Sverige ville ha en koloni för att få tillgång av varor som bomull, kaffe, tobak. Under de svenska åren steg välståndet på ön och folkmängden ökade. Ungefär 50% var slavar vid den här tiden så även Sverige har varit inblandat i slavhandel.

När vi kom hit tänkte vi först att ta en boj längst in i hamnen, som vi läst i pilotboken att man kunde göra, men det fanns ingen boj ledig förrän om två månader. Så länge kunde vi ju inte vänta och när dom erbjöd oss en kajplats så tog vi det. Här förtöjer man med ankaret i stäven och aktern mot kaj. Strax efter vi lagt till fick vi en granne på styrbordssidan. En katamaran på 80 fot. Den är alltså dubbelt så lång som vår båt och deras fribord är mer än dubbelt så höga som våra. Gissa om vi blev lite nervösa när katamaranen fick vind i sidan under tilläggningen och drev mot oss. Skepparen sa: ”När vi kommer en bit från er så kommer ni att älska oss”. På vår andra sida har vi en motorbåt som är 70 fot. Han har en dinge med 2 x 250 hk utombordare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar