Translate

lördag 24 januari 2015

Människor vi möter
En stor behållning med långseglandet är möten man gör med intressanta människor.

Vi har träffat Anna och Krister Malm (75, 73) som seglar båten Kaiso. De gjorde sin första segling över Atlanten till Västindien 1968. Då i en klinkbyggd Hjuvikskryssare. Storlek ungefär som en Nordisk Folkbåt, något högre och med självläns. Med sig hade de den då tvååriga dottern Åsa, en rullbandspelare och mängder med rullband. Krister ville till Västindien för att spela in karibisk musik. De hade fått ett visst ekonomiskt stöd från Sveriges Radio där Krister då arbetade samtidigt som han studerade och forskade i musikvetenskap.

I vår sittbrunn får vi höra fantastiska historier om hur det var i Karibien långt innan långsegling blev så vanligt som det är idag och innan charter var uppfunnet och innan Doyles guidebooks hade skrivits.

Vid deras första besök på Bequia var hela viken röd. Röd av valblod då man slaktade val där då. På Trinidad blev de kvar i tre år. Båda fick jobb och båten såldes. De fick sitt andra barn på Trinidad. ”Födde ni barn på Trinidad?” ”Nej, det behövde vi inte för där fanns så många barn som inte hade några föräldrar så vi adopterade en pojke”

Sedan de gick i pension seglar de årligen i Karibien från oktober till påsk. Från Sainte Anne på Martinique där vi nu träffats, seglar de direkt till Trinidad, ca 230 sjömil. Anna är där engagerad med att spela steelpan i en orkester i samband med karnevalen där. (Trinidad-karnevalen är världens näst största karneval)

Den 23 april håller Anna och Krister föredrag på Oceanseglingsklubben (OSK) i Stockholm. Missa inte det, du som har möjlighet att närvara.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar