Translate

fredag 6 februari 2015

En jättestor fläkt

Någon sa: ”En sån där jättestor fläkt måste väl dra en väldig massa ström?”
Men det är ju tvärtom och det är ingen fläkt utan en vindgenerator. På vår båt har vi två tretums rostfria stolpar i aktern på båten. På den ena stolpen sitter vindgeneratorn, en D-400, på den andra stolpen sitter en massa olika antenner. Mellan stolparna sitter två solpaneler. Inuti stolparna går en mängd olika kablar till vindgenerator, solpaneler,  gps, wi-fi, Inmarsat, signalhorn, akterdäcksbelysning.

Idag skulle vi komplettera utrustningen med en extra ankarbelysning. Ankarbelysningen lyser med vitt sken 360 grader och sitter oftast i masttoppen på båten dvs 15-20 meter upp i luften. De som vi vill synas för är framförallt övriga ankarliggare som ibland kör sina dingar i ganska hög fart i mörkret och de ser oftast inte en belysning som sitter så högt upp som i masttoppen. Vi har en bra plats för en ankarlanterna mellan stolparna i aktern och det är bara att dra fram kablar och koppla ihop.

Vindgeneratorns propeller roterar ett par decimeter över där kablarna dras ut ur stolpen och plötsligt slinter man lite med högerhanden och får närkontakt med propellern. Aj, så ont det gör! Dock inget brutet men ett par ordentliga djupa skärsår. Suturtejp och bandage. Som tur är har vi ett bedövningsmedel från Skottland som fungerar och smakar bra.

Famous Balance har vi fått i present
av goda vännerna Monica o BosseInga kommentarer:

Skicka en kommentar