Translate

tisdag 28 mars 2017

På väg mot norra Florida


Har varit vid St Augustine Municipal Marina några dagar. Staden St Augustine är USA:s äldsta stad som grundades av spanjorer 1565. Det är en mycket trevlig stad, måhända något turistisk, men trevlig. Marinan i St Augustine har ett stort område med bojar där vi får en plats.

West Marine är världens största båttillbehörsföretag. De har butiker i nästan alla kuststäder i Florida. Ofta är de belägna i köpcenter och inte så sällan grannar med största livsmedelsaffären.

På en del ställen börjar vi känna igen folk och hos West Marine kom den trevliga kassörskan ihåg oss. Hon är själv liveaboard i sin 43 fots motorbåt av trawler-typ. Hon är mycket entusiastisk om att bo och leva i båt och visar oss bilder på den fina inredningen i sin båt.

Idag är det dags att lämna St Augustine. Vi ropar upp marina-kontoret på vhf-radion för att kolla att det är OK att komma in till bränslebryggan och fylla vatten och göra pump-out (tömma septiktanken). De sa att de kunde komma ut till oss med pump-out båten och tömma tanken. Eftersom vi ändå behövde fylla vatten kändes det enklast att gå in till bryggan.

Vid alla bränslestationer i Florida kan man få sin septiktank tömd. Som här i St Augustine finns också s.k. pump-out båt som kommer ut till boj- och ankarliggare och tömmer tanken. Vid många marinor där man ligger vid brygga har man sugtömningsmöjlighet vid varje båtplats. Man behöver som regel inte förflytta båten och förtöja om för att få tömt sin tank. Genom att det är så lätt att få tömt tanken finns det ingen anledning att ”smygtömma” som många båtägare gör i Sverige. Eftersom tömningsmöjligheterna i Sverige är väldigt dåligt utbyggda är det många som gör så.

När vi är klara med vattenfyllning och avloppstömning ropar vi upp brovakten på Lion bridge som ligger strax intill. Han svarar att vi får vänta 11 minuter till nästa öppning. Vi lämnar bränslebryggan och ”balanserar” Balance i den starka strömmen i väntan på öppningen. Det kändes ganska trevligt när brovakten kommer ut när vi passerar och ropar till oss: Safe travel Balance!


Ankarbotten på Intracoastal Waterways är ofta dyig och man får mycket dy upp med ankarkättingen. Det blir också smutsigt på däck. Har nu investerat i en spolpump som vi nyligen installerat. Fungerar fantastiskt bra. Nu är det lätt att spola kättingen och ankaret. Om en massa föroreningar sitter kvar på kättingen får vi också problem med ankarspelet vid sättning och upptagning av ankaret.På vår väg norrut stannade vi till några dagar i Daytona. Det råkade bli samtidigt som Daytona Bike Week pågick. Daytona Bike Week är en av världens största motorcykelträffar. I år var det 76:e året som träffen hölls. Besökte festområdet några gånger och det fanns mycket roligt att beskåda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar