Translate

torsdag 9 augusti 2012

Ett par dar på sjön....

Biscaya













Seglingen över Biscaya, från Crosshaven på Irland till la Coruna i Spanien, är vår hittills längsta överhavssegling. En viss respekt har man inför att korsa detta beryktade hav och ett gynnsamt väderfönster var ett absolut krav. När vi väntat på rätt väder i Crosshaven en vecka så öppnar sig ett väderfönster som verkar bra.

Vi laddar ner s.k. grib-filer från internet som ger vindprognos för var 3:e timme upp till en vecka framåt. Man brukar säga att prognosen för de första tre dygnen är hyfsat pålitlig, vilket visade sig….

Ett lågtryck från Atlanten kommer in söder om Irland. Om vi går västerut norr om lågtrycket och sedan söderut får vi fina NV-vindar på 9-13 meter med oss i två dygn. Därefter kommer vinden att vrida till väst och minska något. Sista dygnet ser det ut att bli ganska svag vind och troligen också emot oss. Då får vi eventuellt gå för motor sista biten till la Coruna. Hela vägen ökar lufttrycket så att när vi kommer fram till Spanien är det högtrycksväder med värme!

Efter tre dygns segling laddade vi ner en ny grib-fil via Inmarsat. Det visar sig då att prognosen ändrat sig för det fjärde dygnet. Enligt ursprungliga prognosen skall vi på slutet få en ostlig vind på 10-12 meter. I verkligheten blev det en hård sista natt med vind på mellan 15 och 20 meter!

Under seglingen hade vi ett flertal besök av delfiner. Vi såg två valar på avstånd. Fick ett möte på vägen med fyra bogserbåtar som assisterade ett lastfartyg som fått slagsida efter förskjutning i lasten. Under sista nattens kuling skörade vi ett försegel.

När vi närmade oss la Coruna minskade vinden från kuling till stiltje på en kort stund och vi kom in i la Coruna i morgonsolen. Anniara kommer in samtidigt som vi och Bird of Passage är på plats när vi kommer fram.

8 kommentarer:

  1. Heja,heja-nu har je lite koll på er!Kram från Stallraga!

    SvaraRadera
  2. Bra gjort!
    Nu kan jag slappna av.
    Skall bli kul att följa er vidare färd.
    Karin Malm

    SvaraRadera
  3. Skönt att ni är framme! //D

    SvaraRadera
  4. Bra jobbat! 15-20 sekundmeter över Biscaya i mörker... Ni är fantastiska! Antar att det blir lugnare segling den närmaste tiden. Kul att följa er resa. Kram Maria & Kent

    SvaraRadera
  5. Ja, Biscaya är lurig! Jag vet! Det blir säkert lugnare söderöver. Ha en go segling vidare. /Janne

    SvaraRadera
  6. Roligt att följa er resa. Måste kännas stort att kommit över Biscaya. Vår tur mästa år./ Tony o Sofia 2-5 års gruppen JRSK

    SvaraRadera
  7. Vilken resa ni gjort!!! Det är annat än att gå över till Skagen!
    Hoppas allt är väl / Kram Lennart o Tusse

    SvaraRadera
  8. Ajaj Kapten.

    Ni är fantastiska, så underbart att läsa om era bravader.

    Inte vistte jag att du var så vass med "pennan"

    //Tony

    SvaraRadera