Translate

lördag 1 februari 2014

Grenada


Är nu i St George på Grenada. Bredvid oss har vi den svenska båten Aurora med Jakob ombord. Han hjälpte oss att ordna en rundtur på ön med en taxichaufför han kände. Chauffören hette Mike och han hämtade oss kl 9 nästa morgon. Vi hade en fantastisk resa runt hela Grenada med Mike som ciceron. Han tog oss runt med stopp på de sedvanliga turistattraktionerna, muskot-nöt fabrik, sulphur spring med massage, cacao plantage, romdestilleri, vattenfall och regnskog. Mest intressant var Mikes berättelser om revolution, politisk korruption, orkaner m.m.

På vindrutan hade Mike texten ”Hardly Working”. Frågade om detta och han berättade att han kunde hålla igång sin taxi-verksamhet från oktober till maj men resten av året (orkansäsong) fanns inte marknad för taxi-verksamheten och då var han ledig.

Överallt där vi kom med taxibilen vinkade folk och alla hälsade på Mike. Det verkade som Mike kände alla på ön och alla kände honom.

Det kom fram att Mike varit politiskt aktiv i slutet 70-talet och början 80-talet. Vid den tiden var den politiske ledaren Maurice Bishop som beundrade Fidel Castro. Han försökte göra Grenada till en socialistisk stat. Förbättrade sjukvård och utbildning. Förändringarna gjordes dock på bekostnad av frihet och den som opponerade sig sattes i fängelse. Detta drabbade vår vän Mike som fick sitta 2,5 år i fängelse under tortyr. Bishop blev skjuten av sina egna och USA gjorde militär insats på Grenada. Befolkningen är, vad vi förstår, fortfarande mycket USA-vänligt inställda.

5 kommentarer:

 1. Hej på er, härligt att följa er färd, vissa platser känns mera bekanta än andra.Här ser vi ljuset i tunneln, båtmässan pågår, det går alltså åt rätt håll.
  Ha det gott! L-E

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det känns lite konstigt att inte gå på båtmässan i år. Inte många båtmässor jag missat.

   Radera
 2. Härligt på Grenada. Är vägarna lika usla fortfarande? Muskotnöt på rompunschen potatismoset!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vägarna är väldigt krokiga men ganska OK. Man kan ha muskotnöt på spenaten också. Men viktigast på rompunchen!

   Radera