Translate

lördag 19 december 2015

Julstämning”Blir det snö till jul?” En fråga som brukar ställas när julen närmar sig. Där vi befinner oss, på Bonaire på 12:e breddgraden, är risken obefintlig. Här är minst 30 grader varmt hela tiden och absolut ingen risk för ishalka i trafiken.

Vi tycker det är lite svårt att få känslan av att julen ”står för dörren”. Vet inte riktigt vad det beror på. Är det den tropiska värmen som för oss nordbor känns svår att förknippa med jul. En hel del är annars gemensamt. Julmusik spelas på radion och i affärer, precis som hemma. Här finns dekorerade granar. Här finns dock inga riktiga granar utan endast plastgranar. Vi ser juldekorerade kaktusar och det fungerar ju lika bra som gran, kanske lite sticksigare men ungefär samma gröna färg.

Gillar att fira jul i båten. Det är mysigt och hemtrevligt. I båten har vi en minigran i plast med elektrisk belysning som kommer från IKEA i Las Palmas.

Vi har sill med oss från Sverige. Vi kan göra Janssons frestelse. Farmors köttbullar. Rökt lax finns i butiken. Patéer och andra läckerheter finns att köpa. Vi har Linjeakvavit ombord. Vi kan också få en skiva Wasa knäckebröd med ost till julbordet. (Wasa finns i butiken här)

Tycker vi har det vi behöver för julfirandet men själva ”julstämningen” är svår att uppbringa.

Är det mörkret och kylan i Sverige som ger julstämningen? Vi saknar inte det.

Det vi saknar är givetvis umgänget och gemenskapen med nära och kära. Våra barn och våra barnbarn, syskon, farfar Ingvar (92) och mormor Eva (97 på julafton!)


1 kommentar:

  1. God jul, kära vänner! Inte är den vit, här heller, men att titta på Balance, dragen av renar, ger julkänslan så det räcker och blir över!
    Tack, och många hälsningar från oss, alla gamla arbetskamrater på Järntorget, och många i jrsk.
    Kramar till er, Thomas o Irene

    SvaraRadera