Translate

onsdag 9 december 2015

Kalabalik i pentryt

Vår dagliga lunch består av ombordtillverkad yoghurt. Yoghurten serveras med havrekli, nötter, grapefrukt, banan, äpple, melon, russin, papaya, passionsfrukt, apelsin eller vad som för tillfället finns att få tag på. En fantastiskt god, läskande och nyttig lunch som vi älskar.

Yoghurten kräver att man har en kultur som man kan odla vidare på. En sked yoghurt blandas med mjölk och värms till 45 grader. Detta fylls i en glasburk med skruvlock som ställs i en mattermos till nästa dag. Då är yoghurten klar. Ställs sedan i kylen och äts när den är kall. Håller sig flera dagar i kylen (utan datumstämpel). Processen fungerar lika bra med torrmjölk som med vanlig mjölk.

I Karibien är färsk mjölk väldigt ovanligt. Nästan all mjölk som säljs i butik är hållbarhetsbehandlad, sk UTH-mjölk. För oss passar detta bra då vi kan lagra mjölk utan krav på kylförvaring. Även på Kanarieöarna, i Spanien och Portugal var det vanligast (och billigast) med hållbarhetsbehandlad mjölk.

Igår höll det på att bli lite panik ombord när Kerstin utbrast: ”Nej, nu tror jag att jag har gjort bort mig!”. Vi hade ätit upp sista yoghurten utan att spara en skvätt att odla ny yoghurt på. Loppet kört! No way back! Vi skulle alltså inte kunna göra ny yoghurt eftersom vi inte hade något kvar att odla på.

Lyckligtvis hade Kerstin, för en gångs skull, tänkt lite fel. Vi hade en hel burk kvar i mattermosen som hade glömts bort.

När vi lämnat båten i Karibien, halvårsvis, har vi tagit med ca 5 cl yoghurtkultur hem till Sverige. Lagt den i frysen hemma. Tagit med den lilla burken tillbaka till Karibien halvåret senare och börjat göra ny yoghurt ombord igen. Och det fungerar! Vi är väldigt glada för vår yoghurt!

2 kommentarer:

  1. Intressant! Men hur får man tag i yoghurtkultur från början? Det går uppenbarligen inte att starta med naturell yoghurt på ICA?

    SvaraRadera
  2. Yoghurtkulturer är något som ofta delas vidare mellan båtar. Vi har fått av en annan båt som i sin tur fått av......
    Om du vill ha en kultur kan du få av oss. Avhämtas i så fall på Malmön till sommaren!

    SvaraRadera