Translate

onsdag 13 januari 2016

Kaffeplantager och sydamerikanskt nattlivEfter en knapp vecka i Santa Marta är det dags att segla vidare mot Cartagena. På vägen till Cartagena gör vi ett övernattningsstopp i Porto Valero.

Santa Marta är Colombias och även Sydamerikas äldsta stad med ursprung från 1500-talet. När man angör marinan i Santa Marta ser man först åtta nybyggda skyskrapor som inte riktigt är vad man förväntar sig när man närmar sig en så gammal stad.

Vi har haft riktigt trevliga dagar här. En dag besökte vi en kaffeplantage uppe i bergen utanför staden. Tog oss dit tillsammans med Carla och Robert från Canada. Vi åkte taxi till staden Minca, vandring därifrån till plantagen. På plantagen åt vi lunch och fick en guidad tur. Sedan MC-taxi tillbaka till Minca. En spännande färd i nedförsbackar på grusväg. Sedan vanlig taxi till Santa Marta.

Den maskinella utrustningen på La Victoria-plantagen var i huvudsak densamma som när plantagen startade 1892. Kaffet som de producerade var det godaste jag druckit. Vi fick bland annat veta att Coca Cola, Pepsi och läkemedelsindustrin är kaffeodlarnas största kunder. De får dock den sämsta sorteringen. Det går åt stora mängder koffein vid tillverkning av Coca Cola och sportdrycker.

Nattlivet i Santa Marta har vi också provat på. Hade en fantastiskt rolig kväll tillsammans med Rhian o Rob, Diana o Jeff på en restaurang vid en av de smala gatorna i den gamla delen av staden. Restaurangen hade ett band som spelade och sjöng sydamerikansk musik. Olika gatuartister dyker upp under kvällen, musikanter, jonglörer, ett tangodansande par. Cigarrförsäljare, blomsterförsäljare och hattförsäljare. Hattförsäljaren bidrog också till underhållningen, han var ”litet i hatten”.

Vid borden omkring oss hade man ishinkar. Det var inte för att hålla det vita vinet kallt utan här serveras rom flaskvis.

Orkestern spelade och sjöng bättre och bättre ju längre kvällen gick och småningom var det dans på hela gaturestaurangen. Efter midnatt kunde man inte servera mer rom då restaurangens lager sålts slut.

Kerstin, Robert och Carla

2 kommentarer:

 1. Kära väldsomseglare.
  Tack för era underbara berättelser. Ger mycket nöje.
  Men er resa börjar komma otäckt när Panama. Finns det en plan??
  Kent B:

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kent
   Problemet är att planerna ändras hela tiden. Planen för denna säsongen var att följa med Ocean Cruising Clubs rally från Curacao och lämna vid Panama. Sedan fortsätta genom Panama och Stilla Havet men den rådande situationen med El Nino gör att vi väntar med Stilla Havet och följer med rallyt upp till Guatemala och Belize.

   Radera