Translate

onsdag 27 januari 2016

Balance i Kuna Yala – indianernas land
























Nu är vi inklarerade i San Blas, en del av Panama som befolkas av 55000 Kuna-indianer. Indianerna benämner landområdet Kuna Yala. San Blas är den vanliga benämningen men indianerna föredrar Kuna Yala eftersom San Blas är spanjorernas benämning.
Det kostar en del att klarera in i San Blas. Vi fick betala 193 USD till Customs och 60 USD i ankringsavgift till Congreso Kuna samt 210 USD till Immigrations. Emellertid kan detta betraktas som billigt jämfört med rykten som förekommit på senare tid om att avgifterna skulle höjas till betydligt högre nivåer. Ryktena har inget fog.
När vi anländer till området ankrar vi vid en mindre ö söder om Caya Holandes tillsammans med brittiska båten Beyzano. Kerstin och jag tar på snorkelutrustningen och snorklar in mot stranden. Det blir en spännande färd in mot stranden när vi lyfts upp och får bra fart i ett par vågor. Pustar ut på den vackra sandstranden, tar av oss simfötterna och promenerar längs stranden. Ön är helt beväxt med palmer. Mellan palmerna ser vi några barn som vinkar till oss och vi vinkar tillbaka. Strax kommer en man som presenterar sig som Padro. Vi hälsar och talar om våra namn. Padro pekar med pekfingret och långfingret mot sina ögon och sedan mot hyddorna på öns västra udde. Det är där han bor och vill visa oss. Vi följer med. Han visar oss runt bland hyddorna och presenterar oss för sin fru och två yngre döttrar. Frun sitter och syr på en mola. Flickorna och frun sitter och ler mot oss och verkar väldigt vänliga. Frun är smyckad med pärlband som täcker benen upp till hennes knän och molasbroderier runt livet.
Padro frågar om vi vill se molasarbeten och tar strax fram och visar oss. Har tidigare hört att indianernas molas betingar höga priser men vi tyckte inte det var dyrt. Köpte flera stycken men hade inga pengar med oss eftersom vi kommit simmande till ön. Kom överens med Padro att han skulle leverera med sin kanot till vår båt om två timmar. Molas är indianska broderade handarbeten i vackra färger, sydda i flera lager av olikfärgade tyger.
Indianernas kanoter är urholkade trädstammar eller på engelska "dugouts". Väldigt vackra träarbeten som imponerar på en träbåtsintresserad.
När Padro kom ut med kanoten hade han flickorna med sig och en pojke som paddlade kanoten. Vi frågade om han hade hummer att sälja. Han skulle fixa det och en stund senare kom en annan kanot med två unga pojkar. På botten i kanoten hade de lite vatten och 20-talet humrar (inbyggd sump) Det blev grillad hummer till middag tillsammans med Rhian o Rob på Beyzano.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar