Translate

fredag 19 februari 2016

Balance i Panama

Barn i Playon ChicoNu har vi tillbringat ungefär en månad i San Blas eller Kuna Yala som benämningen är på indianernas språk. En månad utan tillgång till internet och telefon. En månad utan att ha sett en endaste bil. Men vi har sett ganska många palmer och många fina sandstränder. Vi har upptäckt fantastiska ankringsplatser, haft fina snorklingsupplevelser och trevlig samvaro med några av våra vänner från OCC-rallyt och vår svenske ensamseglande vän Sören.

Några intressanta möten med vänliga Kuna-indianer har vi haft. Vid ett par tillfällen har vi blivit inbjudna till deras hyddor.

Ett par båtar säger att de har sett krokodil. Den uppgavs vara ca två meter lång. Vet inte om det var så att det inte var tillräckligt imponerande för efter ett tag hade formatet ökat till tre meter. Storleksökningen förklarades dock med att den första ”tvåmetaren” var en unge, ”tremetaren” var mamman. Någonstans måste det ju också finnas en pappa…..

Den västerländska civilisationen tränger in i det indianska samhället på gott och ont. Det finns några lite större byar där dieselgeneratorer förser byn med elektrisk ström. Där finns ofta färg-TV apparater i hyddorna. På några ställen går det att få mobiluppkoppling.

Det finns ingen hantering av sopor och avfall. Allt dumpas i havet. Det fungerade ju säkert alldeles utmärkt ända tills användandet av plast- och engångsartiklar nådde hit.

Ett par upplevelser gjorde oss illa berörda. Den ena var när vi blev erbjudna att köpa en havssköldpadda som låg på rygg i en kanot. Information om utrotning av djurarter verkar inte ha nått hit.

Bland Kuna-indianerna finns en del albinos, dvs människor som saknar pigment. Vi blev uppvaktade av en albino-indian som ville ha solkräm och solglasögon av oss. Svårt att säga nej. Hörde senare att han försåg de övriga i byn med solglasögon….

Har nu en del tid i Portobello och därefter i Shelter Bay Marina i Colon vid Panama-kanalens mynning. Ett besök med övernattning i Panama City är också planerat. Senare fortsätter vår segling mot öarna San Andres, Providencia och därefter till Honduras, Guatemala och Belize.

Arkines med dotter


StrandhuggEgen ö


Dugout under segel

På väg hem efter hummerfisketur

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar