Translate

lördag 13 februari 2016

Bland rev och grund
Vädret har varit lite emot oss några dagar. Himlen har varit grå. Ingen sol. Ganska ordentligt med vind. Har legat ankrade i skydd av en palmbeklädd ö tillsammans med Carla och Robert på Moody Mistress.
Idag gick vinden ner lite grand och eftersom vi allihop kände att vi inte ville sitta och läsa fler böcker beslutade vi oss att gå till en vik på Holandes Cays. Ca 6 sjömil. Det blev en ganska tuff färd. Gick för motor då vinden var rakt emot oss. Sjön blev tämligen grov med rejält höga vågor. Glada att vi inte lämnade ankarplatsen tidigare när vinden var hårdare. Som det nu var när det mojnat räckte gott och väl!
Riktigt spännande angöring blev det. Runt ankarplatsen är det ett rev. I revet finns en mycket smal öppning. Revet är under vattenytan så man ser inte öppningen. Navigerar med Bauhaus sjökort i Open CPN tills vi är helt nära öppningen. Bestämmer oss då för att gå över till "eyeball navigation". Kerstin ställer sig längst fram i fören och dirigerar mig som styr. Vi har varsin bärbar vhf-radio så vi kan kommunicera. Lite dramatiskt blev det då jag från styrplatsen tyckte vi skulle gå lite mer till babord medan Kerstin framme i fören säger åt mig att gå längre styrbord. Kom i en svår situation då jag till slut inte visste om jag skulle lita till det jag själv såg eller lita till det Kerstin såg. Som vanligt fogade jag mig efter Kerstins direktiv, hon stod ju trots allt längre fram och hade bättre överblick. Otäckt var det men vi navigerade trots allt tryggt och säkert genom den smala passagen.
En fantastisk ankarplats mötte oss. Här finns två öar. För övrigt är vi helt omringade av undervattensrev. Ankrar på 12 meters djup och lägger ut 50 meter kätting. Backar med motorn till 2.000 rpm och känner att vi har gott ankarfäste.
På ankarplatsen ligger tre båtar som vi känner. Suzie II, Shamal och Echo. På kvällen blir vi inbjudna till Echo för att spela domino-spelet "Mexican Train". Kan någon gissa vem som vann?
När man på kvällen befinner sig i sittbrunnen hör man det kraftiga ljudet när havsvågorna bryter mot revet strax intill. Vågorna når inte in till ankarplatsen däremot blåser det en del. Vindgeneratorn jobbar på och batterierna är fulladdade även under natten.
I San Blas finns mycket rev och för oss är det en ny erfarenhet att navigera bland rev. Här finns dessutom ingen som helst utmärkning med vare sig prickar, bojar, kummel eller fyrar. För att göra det hela ytterligare problematiskt är det också så att alla vanliga plottrar visar fel position. Endast Eric Bauhaus "The Panama Cruising Guide" kan användas för navigation.

4 kommentarer:

 1. Roligt att ni kommit till det fantastiska San Blas. Vi återupplever vår egen resa när vi läser er blogg.
  Lycka till i fortsättningen
  Johan o Birgitta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi hade en jättefin tid i San Blas. Är nu i Shelter Bay Marina. Kan mycket väl tänka oss att återvända till San Blas så småningom.

   Radera
 2. Låter läskigt att plottrarna visar fel position. Ingenting för en hare som mig... Ha det fint, ta hand om er så ses vi kanske på Öppna varv i sommar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Problemet med plottrarna är ju relativt enkelt att lösa med hjälp av Bauhaus-korten och Open CPN. Men kalla dig inte "hare" efter den tuffa resan du gjort genom Europa till Svarta Havet!

   Radera