Translate

söndag 6 mars 2016

Från Panama till San AndresHade kalkylerat en del på tiderna för vår segling från Shelter Bay Marina till Isla San Andres för att vara säkra på att anlända i dagsljus. Sträckan är ca 220 Nm. Vi kunde förvänta oss en sträckbog till St Andres men eventuellt en ström om 1-2 knop som skulle sätta oss västerut. Vi räknade med att göra fart omkring 6 knop och då skulle passagen ta 36 timmar. Om vi lämnade kl 18 skulle det innebära två nätter till sjöss och ankomst i gryningen kl 06.

Vi kastade loss vid 17.30 på tisdagen tillsammans med Moody Mistress. När man kommer ut i Panama-kanalens trafikområde måste man anmäla sig till Christobal Signal Station på vhf-radion. Där har de koll på alla fartyg ut och in i kanalen. Enda kommentaren till oss fritidsseglare var: Keep clear of all traffic

Panama-kanalens östra mynning mot Karibiska havet har en enorm vågbrytare. Shelter Bay Marina är belägen vid landfästet av vågbrytaren. Moody Mistress gick lite före oss och det såg nästan kusligt ut när de kom ut i vågbrytarnas öppning och stundom nästan försvann i vågorna. Utanför vågbrytarna ligger ca 45 fartyg ankrade och vi snirklade mellan dem.

Det blev en fantastisk segling mot San Andres. Strömmen som vi befarat skulle sätta tvärs vår kurs fick vi istället akterifrån. Farten var omkring 8 knop.

Under andra natten fick vi reva ordentligt och ”slå till bromsarna” för att minska farten. Vi gick helt enkelt för fort och riskerade komma fram i mörkret mitt i natten.

När vi angjorde San Andres anmälde vi oss på vhf-radion till San Andres Port Control. Strax därefter blev vi anropade av Agentport/Julian Watson. Julian är en mycket omtänksam person och är vår agent på San Andres. Han meddelade att kustbevakningen skulle möta oss för att eskortera oss till ankringsplatsen.

Tidigt på morgonen ankrade vi i San Andres. På em kom en del av de övriga båtarna in. Vi råkade ut för att en annan båt ankrade endast några få meter från oss. Under natten var det helt stiltje och när det är stiltje kan båtarna helt ändra riktning när man ligger ankrad. Detta hände och på natten hade vi plötsligt vår granne på andra sidan om oss.

När en engelsman råkar ut för en situation där någon ankrar för nära säger han eventuellt: ”Would you like a cup of tea?” Vi har kanske inte samma diplomatiska sätt att uttrycka oss men i alla fall valde vår granne att ankra om.

San Andres är en ö belägen ca 100 sjömil från Nicaragua men tillhör Colombia som är ca 400 sjömil härifrån. Ön är semestermål framförallt för befolkningen i Colombia. Tidigare har ön varit ett tax-free område men det är det inte längre. Eventuellt är det så att ingen vet detta för när man ser utbudet i butikerna är det typiskt ett varuutbud som brukar förknippas med tax-free. Mängder med butiker som säljer sprit, kameror, klockor, Mont-Blanc-pennor, iPhones, elektronik.

I trafiken är det troligtvis fler scooters och motorcyklar än bilar. Man ser ofta hela familjen på scootern med barn och shoppingkassar. Ingen har hjälm.

Imorgon är det välkomstparty på Club Nautico där Colombias turistminister gör oss sällskap. På måndag har vi hyrt bil för utflykt på ön. På tisdag blir det dykning.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar