Translate

tisdag 22 mars 2016

Tredje dygnet mot Roatan, Honduras

Position: Fantasy Marina, Roatan, Honduras 16:21.442N 86:26.319W
Dygnsdistans (18h) 125 Nm

Måndagen blev vindfattig och motorn var igång ända till eftermiddagen. Väderprognoserna hade förutsagt risk för kraftig vind måndag eftermiddag. Vi laddade hem en ny väderrapport som bekräftade den gamla vi hade. På eftermiddagen började det komma lite vind. Kl 19 var den uppe i 15 knop, senare under kvällen och natten var den uppe i nästan 30 knop. Det blev att segla kraftigt revade och hårt skotade på bidevindsbog under natten. Vår fart var 7-9,5 knop.

Under natten hörde jag fragment av ett samtal mellan kustbevakningen och en fransk katamaran med roderhaveri. Fransmannen ville ha assistans men det verkade inte finnas någon båt att skicka ut i det hårda vädret så kustbevakningen rådde seglaren att försöka laga rodret själv.

När vi närmade oss Roatan i mörkret strax före gryningen kommer en katamaran mot oss. På vhf-radion blev vi varnade från land om katamaranen som var manöveroduglig pga sitt roderhaveri och riskerade köra på oss. Katamaranen fick sedan bogsering och ligger nu förtöjd på en plats intill oss här på Fantasy Marina.

Under hela vägen från Providencia till Roatan (nästan 400 sjömil) har vi endast sett ett handelsfartyg. Det var 212 meter långa Antwerp Trader som kom ifatt oss och såg ut att ha samma kurs som vi. Ropade upp dem på radion och fick bekräftelse att de hade koll på oss.

Innan vi seglade iväg från Providencia var det mycket diskussioner om pirater eftersom det förekommit incidenter i området vi nu seglat genom. Allt har dock gått bra och vi har inte sett en enda pirat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar