Translate

söndag 7 oktober 2012

In i dimman

Fiskebåt i dimmanNär vi vaknar är det en stilla solig söndagsmorgon.Vattnet ligger som en spegel i den lilla hamnbassängen i Nazare. Vi har tänkt oss till Peniche, ca 30 sjömil söderöver. Prognosen säger sydlig vind 2-3 m/s. Ska vi ta oss till Peniche får det alltså bli för maskin. När vi kom ett par sjömil ut i havet kommer dimman.

Vi brukar säga ”att dimman är inte där man är utan den är en bit bort” men jag lovar att idag var dimman väldigt nära.

I Portugal bedrivs ett omfattande kustfiske med fasta redskap. Det gäller att hela tiden hålla uppsikt så man inte går på några fiskeredskap och får linor i propellern. När vi närmade oss Peniche tätnade dimman ytterligare samtidigt som mängden fiskeflöten ökade kraftigt. Ekona på radarskärmen blev fler och fler. Vi kryssade oss fram mellan radarekona och det gick bra. När vi kom ganska nära hamninloppet försvann plötsligt dimman. Det vi sett på radarn visade sig vara mängder med småbåtar, ekor och mindre motorbåtar som fiskade trots dimman.

När vi lagt till i Peniche vid 17-tiden skiner solen, det är vindstilla, 25 grader varmt och det är så vackert.

5 kommentarer:

 1. Ja, tjocka är inte kul för en sjöman. Tänk hur sjömännen hade det innan radarn kom! Så, ta´t lugnt i tjocka och även i storm!
  Hälsn, Janne, en som tittat i radarn många många timmar och dygn, värst var det uppe i Nordatlanten med isbergen, men Ni seglar väl inte dit hoppas jag.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. för i tiden utan radar var det ju inte så många skepp ute å det gik ju inte så fort

   Radera
 2. Hej Janne!
  Tack för dina kommentarer! Vi lovar att inte segla till isbergen. Tänker bara segla "på värmen"

  SvaraRadera
 3. Lars-Erik Larsson9 oktober 2012 10:02

  Hej på er, själva gled vi ur "dimman" på hummerfesten i Lördags, annan typ av dimma, men ändå. Vi har ju fiskat med var sin tina i "nära" anslutning till våra båtar (läs under), Cayenne och Delphin. Döm om vår förvåning när det fanns en hummer i ena tinan, enkload men ändå, dock är vi något fundersamma och kan inte friskriva oss från att någon assisterat nyssnämda hummer till inträdet i tinan. Ingen vill dock kännas vid något sådant! Hur som helst har hummern avnjutits, dekad på fyra, det är ju som bekant inte storleken som avgör. PÅ Söndagen körde vi ner Cayenne till Marstrand där vi nu hoppas på en eller annan fin helg innan säsongen avslutas. Ha det riktigt gott och var rädda om er! Christina och L-E

  SvaraRadera
 4. Har faktiskt sett andra "etablerade hummerfiskare" sätta tinor vid era båtplatser. Är nog ett bra ställe!

  SvaraRadera