Translate

lördag 28 mars 2015

Nationalparken Washington-Slagbaai



















Igår gjorde vi en tur med hyrbil till nationalparken i norra delen av ön. Det finns en del restriktioner när man ska in i nationalparken. Man kommer inte in i parken med vanlig personbil. Det krävs att man har en pick up. Detta för markfrigångens skull. Risken att köra fast på de emellanåt ganska dåliga vägarna är annars överhängande. När man betalt för dykpass till Marinparken ingår inträdet till nationalparken. Växtlivet i parken domineras av kaktus.























































Bland de djur man stöter på är ödlor väldigt vanliga. Vi såg även ett par iguaner. Papegojor i vilt tillstånd känns exotiskt för oss men är ganska vanligt. Rosa flamingos ser man på några ställen på ön och i nationalparken finns många. Vi räknade till 130 st vid ett tillfälle. Några fina snorkelställen finns också i parken.


onsdag 25 mars 2015

Dykning på Bonaire

Foto: Sören Stjärnås



















Definitivt är dykningen en av huvudattraktionerna på Bonaire. Har hört att Bonaire är en av ”Top 10” dykplatserna i världen. Själva kan vi inte bedöma detta eftersom vi blivit dykare här och inte har någon erfarenhet av dykning i resten av världen. Men fint är det!

Det finns en mindre obebodd ö på västsidan av Bonaire som heter ”Klein Bonaire”. Ligger endast 750 – 1000 meter från huvudön. Runt Klein Bonaire finns 24 st dykbojar som man kan förtöja vid när man dyker. På huvudön finns 63 dykbojar, nästan alla på öns västsida. Sammanlagt har vi alltså 87 dykplatser att välja på. För att få lov att dyka betalar man en årsavgift till Marinparken om 25 US-dollar.

Antingen så lastar vi dingen full med dykutrustning eller så lämnar vi dingen kvar på vår bojplats och tar Balance ut till en av dykbojarna. Man kan också ta watertaxi eler följa med på dykturer som ordnas av dykshoparna på ön.

Vi dyker tillsammans med Sören på Lady Elaine som har lite mer erfarenhet än vi och fungerar som vår handledare.

Det finns en sak som inte riktigt tilltalar oss på Bonaire och det är prisnivån. Det är ganska dyrt. Hade tänkt köpa våra dykutrustningar i Sverige då prisskillnaden är ca 30%. Men så kom vi i kontakt med Bruce Bowker på Carib Inn. Han har ca 20% lägre priser än de övriga dykbutikerna här. Vi spiller ju också en del pengar under tiden vi hyr utrustning. Så vi har gjort affär med Bruce.

Foto: Sören Stjärnås

lördag 21 mars 2015

Plana med 3,3 hästkrafter

Här kommer Sören

















Sören Stjärnås är ensamseglare på Maxi 95:an Lady Elaine. Vi seglade samtidigt med Sören från Martinique och umgås en del här på Bonaire, bl.a. så dyker vi tillsammans. Sören har en del kreativa idéer. På sin dinge har han två st utombordsmotorer om vardera 3,3 hk hopkopplade med länkarmar.

Motorer är tunga att lyfta. Om man väljer en motor med få hästkrafter är den lättare. Men då går det inte så fort. Men med två lätta motorer går det att få upp Sörens dinge i planingsfart. Och han kan ändå hantera motorerna ensam vid lyft på och av dingen.

Det handlar inte bara om att dingen ska plana utan också om att den ska orka fram genom vågorna lastad med dykutrustning, cyklar, gasolflaskor, vatten- och dieseldunkar, varor och proviant.

Själva har vi en 9,8 hk utombordsmotor som väger 25 kg. Detta tycker vi är max vad som är hanterbart på en motor som skall lyftas på och av dingen. Vi använder en talja när motorn lyfts och är två personer som hjälps åt. Motorn som vi har är en tvåtaktsmotor. Numera säljs inte sådana motorer längre inom EU. Om man väljer en fyrtaktsmotor med motsvarande effekt väger den nästan det dubbla och är inte längre hanterbar. Kanske är det då smartare att göra som Sören och ha två mindre motorer.

torsdag 19 mars 2015

Kryssningsfartyg



















Tre till fem gånger per vecka kommer det in kryssningsfartyg till hamnen här i Kralendijk. En del av kryssningsfartygen har upp till 3000 passagerare. 3000 människor som kommer till ett land som har en befolkning om 18400 människor. Naturligtvis har det stor betydelse för ekonomin när kundunderlaget för handlare på ön blir 16% större. Då gäller det att sälja. ”Sell like hell”

När vi nu varit här ett par veckor ser vi hur ruljansen tar fart så fort ett fartyg kommer in. Nära kajen där fartygen lägger till finns en marknad där passagerarna förväntas köpa t-shirts och allehanda souvenirer. Taxibilar, minibussar och större bussar säljer guidade turer på ön. Katamaraner, motoryachter och segelbåtar ligger beredda att ta ombord kryssningspassagerarna på en utflykt. Ett gammalt missfoster till båt, närmast en djonk i relativt dåligt skick, är alltid överfylld med passagerare varje dag som ett kryssningsfartyg ligger i hamn.

tisdag 17 mars 2015

Bonaire – en ö att cykla på

Här utvinns salt ur havsvattnet

















Våra hopfällbara cyklar som varit hopfällda sedan vi var på Gran Canaria har nu blivit uppfällda igen. Bonaire är en mycket cykelvänlig ö. I huvudsak är ön platt som en pannkaka och man behöver som cyklist endast tänka på vindriktningen, precis som när man seglar. Motvind är inte kul när man cyklar och inte när man seglar heller.

En dag cyklade vi söderut och såg saltponderna där man utvinner saltet från havsvattnet. Såg också hur bostäderna för 1800-talets slavar som arbetade med saltutvinningen såg ut.

Slavbostäder

















Passerade ett ställe där kitesurfarna höll till. Några km längre söderut höll vindsurfarna till.

Kitesurfing

















En annan dag cyklade vi norrut. Passerade sjön där de rosa flamingofåglarna håller till. Passerade också den andra staden på ön som heter Rincon. Där passade vi på att äta lunch. Kanske blev vi lite uppkörda på priset på restaurangen som turister. Men maten var god.

Rosa flamingo

























På 1800-talet var uppfödningen av get en viktig näring här. När man hägnade in getterna hade man staket av kaktus. Man ser en hel del kaktusstaket även nu. Tycker det är vackert och säkert effektivare än både elstängsel och taggtråd. Man exporterade upp till 200 getter/vecka. Dessutom exporterade man spillningen från getterna. Ett gödsel som man hade behövt själva.  Men kaktusarna verkar trivas bra.

Taggigt staket

















När vi cyklade söderut var ön väldigt platt. På den nordliga turen fanns det ett par uppförsbackar. Nedförsbackarna har vi glömt.

Hade tänkt oss Cartagena i Columbia som mål för denna säsong. Efter mailkontakt med marinan där visade det sig att de inte har plats för oss. Har kontaktat marinan på Curacaou som välkomnar oss så vi har nu bestämt oss för att ta Balance på land där. Det blir någon gång i april/maj som vi lyfter Balance och åker hem för att träffa anhöriga och njuta av svensk sommar.

Varning utfärdad för dykare på Bonaire

lördag 14 mars 2015

Open Water Diver
























Idag är en stor dag för oss då vi båda blivit godkända Padi-Open Water Divers. Genom detta har vi blivit godkända för dykning ner till 18 meters djup. Certifikatet ger oss rätt att hyra dykutrustning och fylla lufttuber.

Padi bedriver dykutbildning över hela världen. Deras kurser är mycket pedagogiskt upplagda med blandning av teori och praktik och det är roligt och trevligt att deltaga. Det finns ett stort urval påbyggnadskurser att gå för att bli en mer avancerad dykare.

När vi genomfört kursen har vi varit två elever med en lärare som heter Devin och kommer från USA. Det har varit ett nöje att få dyka med Devin som är duktig pedagog. När han inte utbildar dykare är han lärare i spanska och portugisiska. Han har gjort över 1000 dyk och är 32 år.

Vår fortsatta segling kommer att bli ännu intressantare när vi nu har möjlighet att uppptäcka världen både över och under vattenytan.

När vi kom ut från dykskolan efter vår ”graduation” kommer nya amerikanska vännerna Hank och Seale och uppvaktar med en flaska champagne.

torsdag 5 mars 2015

Kralendijk, Bonaire


















White Gold var en benämning på saltet som utvanns på Bonaire och som var den ekonomiska drivkraften för holländarna att kolonisera Bonaire.
White Hell var en annan benämning på saltet. Det var slavarnas benämning som syftar på det plågsamma och hårda arbetet med att utvinna saltet.

Även om historien på Bonaire varit plågsam för en del upplever vi nu platsen som ett paradis. Gästande båtar ligger förtöjda vid bojar i en rad utanför stadskajen. Bonaire räknas som ett av världens främsta dykområden. De flesta som ligger här med båt är också dykare och många stannar ganska länge.  Bland seglarna är det mest amerikanska båtar, en del kanadensiska, några holländska och just nu två svenska båtar.

Vattnet är det renaste och klaraste vi någonsin upplevt. Man hoppar i direkt från båten och snorklar omkring och har massor med vackra fiskar att se på.

En amerikansk kvinna bjöd in oss till en kurs om fiskarter som finns i vattnen här. Kursen omfattar fyra kvällar. Första kvällen gick hon igenom 50 arter. Vid de återstående kurstillfällena skall man gå igenom ytterligare 50 arter per kväll. Vi nöjer oss nog med att kunna de första 50…..

Två gånger per vecka går en kostnadsfri shuttlebuss till en stormarknad för shopping. Varuutbudet är fantastiskt och håller europeisk toppstandard.

En kväll i veckan samlas alla cruisers för happy hour på restaurangen vid marinan.


Bonaire har 18400 invånare. Huvudstaden är Kralendijk. De officiella språken är holländska och papiamentu. De flesta pratar också engelska. Valutan är US-dollar.