Translate

lördag 21 mars 2015

Plana med 3,3 hästkrafter

Här kommer Sören

Sören Stjärnås är ensamseglare på Maxi 95:an Lady Elaine. Vi seglade samtidigt med Sören från Martinique och umgås en del här på Bonaire, bl.a. så dyker vi tillsammans. Sören har en del kreativa idéer. På sin dinge har han två st utombordsmotorer om vardera 3,3 hk hopkopplade med länkarmar.

Motorer är tunga att lyfta. Om man väljer en motor med få hästkrafter är den lättare. Men då går det inte så fort. Men med två lätta motorer går det att få upp Sörens dinge i planingsfart. Och han kan ändå hantera motorerna ensam vid lyft på och av dingen.

Det handlar inte bara om att dingen ska plana utan också om att den ska orka fram genom vågorna lastad med dykutrustning, cyklar, gasolflaskor, vatten- och dieseldunkar, varor och proviant.

Själva har vi en 9,8 hk utombordsmotor som väger 25 kg. Detta tycker vi är max vad som är hanterbart på en motor som skall lyftas på och av dingen. Vi använder en talja när motorn lyfts och är två personer som hjälps åt. Motorn som vi har är en tvåtaktsmotor. Numera säljs inte sådana motorer längre inom EU. Om man väljer en fyrtaktsmotor med motsvarande effekt väger den nästan det dubbla och är inte längre hanterbar. Kanske är det då smartare att göra som Sören och ha två mindre motorer.

1 kommentar:

  1. Roligt att läsa er blogg och återuppliva minnen från vårt besök på Bonaire.
    Hälsningar
    Johan o Birgitta
    s/y Xavita

    SvaraRadera