Translate

tisdag 17 mars 2015

Bonaire – en ö att cykla på

Här utvinns salt ur havsvattnet

Våra hopfällbara cyklar som varit hopfällda sedan vi var på Gran Canaria har nu blivit uppfällda igen. Bonaire är en mycket cykelvänlig ö. I huvudsak är ön platt som en pannkaka och man behöver som cyklist endast tänka på vindriktningen, precis som när man seglar. Motvind är inte kul när man cyklar och inte när man seglar heller.

En dag cyklade vi söderut och såg saltponderna där man utvinner saltet från havsvattnet. Såg också hur bostäderna för 1800-talets slavar som arbetade med saltutvinningen såg ut.

Slavbostäder

Passerade ett ställe där kitesurfarna höll till. Några km längre söderut höll vindsurfarna till.

Kitesurfing

En annan dag cyklade vi norrut. Passerade sjön där de rosa flamingofåglarna håller till. Passerade också den andra staden på ön som heter Rincon. Där passade vi på att äta lunch. Kanske blev vi lite uppkörda på priset på restaurangen som turister. Men maten var god.

Rosa flamingo

På 1800-talet var uppfödningen av get en viktig näring här. När man hägnade in getterna hade man staket av kaktus. Man ser en hel del kaktusstaket även nu. Tycker det är vackert och säkert effektivare än både elstängsel och taggtråd. Man exporterade upp till 200 getter/vecka. Dessutom exporterade man spillningen från getterna. Ett gödsel som man hade behövt själva.  Men kaktusarna verkar trivas bra.

Taggigt staket

När vi cyklade söderut var ön väldigt platt. På den nordliga turen fanns det ett par uppförsbackar. Nedförsbackarna har vi glömt.

Hade tänkt oss Cartagena i Columbia som mål för denna säsong. Efter mailkontakt med marinan där visade det sig att de inte har plats för oss. Har kontaktat marinan på Curacaou som välkomnar oss så vi har nu bestämt oss för att ta Balance på land där. Det blir någon gång i april/maj som vi lyfter Balance och åker hem för att träffa anhöriga och njuta av svensk sommar.

Varning utfärdad för dykare på Bonaire

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar