Translate

torsdag 5 mars 2015

Kralendijk, Bonaire


White Gold var en benämning på saltet som utvanns på Bonaire och som var den ekonomiska drivkraften för holländarna att kolonisera Bonaire.
White Hell var en annan benämning på saltet. Det var slavarnas benämning som syftar på det plågsamma och hårda arbetet med att utvinna saltet.

Även om historien på Bonaire varit plågsam för en del upplever vi nu platsen som ett paradis. Gästande båtar ligger förtöjda vid bojar i en rad utanför stadskajen. Bonaire räknas som ett av världens främsta dykområden. De flesta som ligger här med båt är också dykare och många stannar ganska länge.  Bland seglarna är det mest amerikanska båtar, en del kanadensiska, några holländska och just nu två svenska båtar.

Vattnet är det renaste och klaraste vi någonsin upplevt. Man hoppar i direkt från båten och snorklar omkring och har massor med vackra fiskar att se på.

En amerikansk kvinna bjöd in oss till en kurs om fiskarter som finns i vattnen här. Kursen omfattar fyra kvällar. Första kvällen gick hon igenom 50 arter. Vid de återstående kurstillfällena skall man gå igenom ytterligare 50 arter per kväll. Vi nöjer oss nog med att kunna de första 50…..

Två gånger per vecka går en kostnadsfri shuttlebuss till en stormarknad för shopping. Varuutbudet är fantastiskt och håller europeisk toppstandard.

En kväll i veckan samlas alla cruisers för happy hour på restaurangen vid marinan.


Bonaire har 18400 invånare. Huvudstaden är Kralendijk. De officiella språken är holländska och papiamentu. De flesta pratar också engelska. Valutan är US-dollar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar