Translate

onsdag 25 maj 2016

Fort Lauderdale


”Venice of America” eller Amerikas Venedig kallas Fort Lauderdale ibland. En stad med så många kanaler.

Ligger nu i en ”Municipal Marina”, kommunal marina i Fort Lauderdale. Det innebär att det inte är så dyrt som på övriga marinor som är privata. Vi är förtöjda längs en kaj. Mängder med båtar passerar förbi på kanalen. Längs kajen går ett gångstråk och många stannar till och pratar med oss. För närvarande har vi sällskap med den svenska båten Blå Ellinor och amerikanska båten Mad Romance. Båda båtarna är kompisar från OCC-rallyt vi varit med i.

Anpassar oss undan för undan till livet i USA. Rabblar nu alla båtens mått; längd, bredd, djupgående, masthöjd, lika lätt i fot som i meter. I telefonen har vi amerikanskt telefonnummer och vi är medlemmar i BoatUS. 

Idag har vi åkt buss i Fort Lauderdale. Faktiskt enklare än att åka kommunalt i Göteborg. Man kan betala sin biljett ombord på bussen med vanliga pengar och när man är ”Senior citizen” betalar man halv avgift.

När vi kommer till ny hamn förväntas vi anmäla oss per telefon till Coast Guard som håller reda på var vi befinner oss. Kan tyckas byråkratiskt men det finns ju också en säkerhetsaspekt i detta. Försvinner en båt så vet man i alla fall var man skall leta.

2015 infördes ett förbud i Sverige mot att släppa ut toalettavfall från fritidsbåtar i svenska vatten. Det finns fortfarande ganska få ställen där man kan tömma sin toatank. Detta innebär naturligtvis att många gör som man alltid gjort tidigare, man tömmer tanken i havet.

Även i USA har man en lag mot att släppa ut toaavfall. Men skillnaden mot Sverige är enorm. De marinor vi hittills besökt i USA har rörsystem på bryggorna så att man enkelt kan koppla in sugtömning av sin tank från bryggplatsen. När vi legat vid boj eller ankrade har det kommit sugtömningsbåtar för att tömma vår tank.

Det känns som att man här i USA har en lag mot att släppa ut toaavfall som efterlevs eftersom man byggt anpassade tömningssystem. Det är mycket lätt och bekvämt att få sin tank tömd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar