Translate

lördag 14 maj 2016

Gulf Stream Cruisers

Första dagen bjöd på trevlig segling i vind omkring 15 knop. Solsken, vackert väder, ca 35 grader varmt. En del medström som gav hyfsad fart trots lätta vindar.

Frampå natten visar radarbilden att regnmoln är på väg mot oss. Radarbilden är småningom nästan alldeles gul-blå-grön och himlen är kolsvart när man ser sig omkring. Det blixtrar på avstånd. Det  kommer en del regn och vinden ökar upp till 45 knop och sjön blir grov och vresig. Ovädret håller i sig en dryg timme och sedan går vinden ner till ca 20 knop.

Även under ovädret mitt i natten är det mycket varmt och glasögon och armbandsur är egentligen det enda man behöver ha på sig.

I USA har man ett eget kanalsystem på vhf-radionätet. De flesta kanalerna är samma som de vi använder i det "internationella" systemet. US-systemet har dock ett par fördelar. Bl.a. har man ett antal väderkanaler (W-kanaler) som kontinuerligt sänder ut aktuella väderprognoser. På kanal 26 och 27 kan man göra s.k. "radio-check" automatiskt. Lyckligtvis finns US-kanalerna förprogrammerade i vår radio och det är enkelt att ställa om.

Överseglingen från Isla Mujeres i Mexico till Key West i Florida är ca 370 sjömil. Genom att Golfströmmen ger oss lite extra fart gör vi seglingen på lite drygt två dygn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar